Randers Kommunes andel af oprydningen efter jordskreddet ved affaldsselskabet Nordic Waste forventes at lande på 300 millioner kroner. Samlet set løber udgifterne op i cirka 500 millioner kroner, hvoraf Folketinget har bidraget med 200 millioner til afværgeforanstaltninger.
Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt kalder udgiften “en meget stor mundfuld,” men understreger, at beløbet alligevel er lavere end tidligere frygtet. I foråret vurderede kommunen, at regningen kunne løbe op i mellem 600 og 700 millioner kroner. Han bemærker desuden, at det har krævet en målrettet indsats at reducere de oprindelige omkostninger.
– Da vi tilbage i marts-april kiggede på det, var det nogle meget dyrere løsninger, vi så ind i, siger Jesper Kaas Schmidt til Ritzau og fremhæver, at det blandt andet har lykkedes at minimere udgifterne til genetableringen af Alling Å, som blev truet af forurening fra jordmasserne efter jordskreddet.
Genetablering af Alling Å en stor milepæl
Efter jordskreddet i december sidste år har Randers Kommune arbejdet på en midlertidig rørlægning af Alling Å for at forhindre forurening. Kommunen har nu gennemført et nyt å-forløb på den modsatte side af vejen, hvilket gør det muligt at slukke pumperne og lade vandet flyde frit igen.
– Det er en stor milepæl for os, at vi har kunnet reetablere åen så tæt på det naturlige forløb. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi turde drømme om, udtaler Jesper Kaas Schmidt i samme pressemeddelse til Ritzau.
Strid om ansvaret
Selvom Randers Byråd har mulighed for at tage et statsgaranteret lån på op til 375 millioner kroner, står kommunen fast på, at regningen bør falde på de ansvarlige for forureningen. Randers Kommune har derfor fremsat krav mod både konkursboet efter Nordic Waste og søsterselskabet DSH Recycling, der ejer grunden. DSH Recycling har imidlertid afvist kommunens krav og har selv stævnet Randers Kommune, hvilket fører til en retssag i Vestre Landsret.
Byrådet i Randers forventes at træffe endelig beslutning om optagelse af lånet på deres møde i november, men Jesper Kaas Schmidt pointerer, at kampen om ansvar og regningen langt fra er slut.